...Din codul bunelor maniere

Întotdeauna, felul cum ne purtăm în diferite situaţii spune foarte multe lucruri despre noi. Educaţia este, fără doar şi poate, baza personalităţii noastre. Ea ia naştere încă din prima zi în care apărem pe lume, părinţii sunt cei care ne oferă cei "7 ani de acasă", ne pun temelia şi baza pentru ceea ce urmează să mai învăţăm pe parcursul drumului nostru în viaţa aceasta pământească.
Dar, pe lângă cei 7 ani de acasă, omul are îndatorirea de a se educa el însuşi, prin studii, prin interacţiunea cu alţi membri ai societăţii, confruntându-se cu diferite situaţii, unele mai plăcute, altele mai dificile.
Nevoia "educării" oamenilor a început încă din antichitate. Anticii puneau un accent deosebit pe mişcările corpului, ei considerau că prin acestea individul işi exprimă nobleţea şi perfecţiunea spiritului. Odată cu trecerea timpului, percepţia faţă de aceste mişcări ale corpului a început să difere, mişcările erau considerate oglinda viciilor, slăbiciunilor şi virtuţilor persoanei care le purta. Pe măsură ce societatea a evoluat, bunele maniere au început să se generalizeze, devenind astăzi norme unanim acceptate.
Pentru a aduna toate aceste "norme" într-un set de reguli clare şi precise, s-a creat "Codul bunelor maniere". Astăzi am extras din acest cod câteva reguli pe care consider că fiecare dintre noi ar trebui să le cunoască şi să le pună în aplicare.
- 1. Se salută cu "Bună dimineaţa!" până la ora 11 dimineaţa, cu "Bună ziua !" după ora 11 şi până la lăsarea serii, iar apoi cu "Bună seara!"
- 2. Atunci când suntem nevoiţi să salutăm pe cineva, întotdeauna o facem cu un zâmbet, însă nu cu mâinile în buzunar sau cu privirea aţintită în altă parte. De preferat ar fi să nu salutăm cu jumătate de gură sau cu o expresie încurntată a feţei.
- 3. Întotdeauna bărbaţii şi băieţii salută primii persoanele de sex opus.
- 4. Persoana mai tânără o salută pe cea învârstă.
- 5. Indiferent de statutul tău sau de vârstă, când intri într-o încăpere tu trebuie să saluți primul, nu cei care se află acolo. Și da, este politicos să saluți, nu să te faci că plouă! La fel trebuie să procedezi când părăsești încăperea.
- 6. De multe ori suntem nevoiţi să interacţionăm cu diverse grupuri de persoane, fie la o întâlnire de afaceri, fie la o prezentare oarecare sau la cursuri. În această situaţie, dacă nu are cine să ne prezinte, o vom face singuri.
- 7. Când ne aflăm într-un spaţiu public, sau chiar şi acasă la cineva, întrebăm întotdeauna "unde este baia?" . Această întrebare este total greşită. Întotdeauna vom întreba "unde este toaleta?"
- 8. Este nepoliticos să râdem zgomotos în public, ori să privim insistent la anumite persoane.
- 9. Atunci când mergem pe trotuar, vom merge mereu pe partea dreaptă.
- 10. Călătorii care coboară din mijloacele de transport în comun au întotdeauna prioritate.
- 11. Punctualitatea este cheia unei întâlniri reuşite. Fiţi punctuali atunci când sunteţi chemaţi la o întâlnire, fie ea de afaceri, personală ori amicală.
- 12. Niciodată nu ne vom întrerupe interlocutorul în cadrul unei discuţii.
- 13. În 99% din cazuri vedem că mereu femeia este cea care intră prima într-un restaurant. Regula această este încălcată de ficare dată. Mereu bărbatul va intra primul într-un restaurant sau bar, şi apoi femeia, pentru a crea o stare de protecţie şi siguranţă faţă de partenerul de sex opus.
- 14. Niciodată coatele nu se vor ţine pe masă.
- 15. Dacă spui cuiva "te invit în oraș/la cafea/la restaurant', trebuie să plătești consumația. Dacă spui însă "hai să ieșim în oraș', se presupune că-și va achita fiecare partea.
- 16. Este nepoliticos să-ți așezi mobilul pe masă, în public. Prin asta transmiți că telefonul joacă un rol foarte important în viața ta și că ești gata în orice moment să întrerupi conversația cu interlocutorul tău pentru a răspunde la un apel sau la un sms.
- 17. Furculiţele sunt întotdeauna aşezate în stânga farfuriei în ordinea utilizării de la stânga la dreapta. Adică, cel mai aproape de farfurie vei găsi furculiţa pe care trebuie să o foloseşti ultima. De obicei sunt aşezate în ordine (de la stânga la dreapta) furculiţa de salată, cea de peşte şi cea pentru carne. În partea dreaptă a farfuriei vei găsi cuţitele şi lingurile. Cel mai aproape de farfurie se va afla cuţitul pentru carne, apoi cuţitul pentru peşte, urmat de cel pentru salată şi de lingura pentru supă.
- 18. Femeia care primeşte flori, trebuie să le pună imediat în vază, ca semn de apreciere.
- 19. Cadourile trebuie să fie desfăcute în faţa musafirilor, pentru a ne exprima mulţumirea, chiar dacă unele nu sunt pe placul nostru.
- 20. Spune "mulţumesc" ori de câte ori situaţia o impune.
Respectă aceste reguli simple şi uşoare, şi la rândul tău vei fi respectat aşa cum se cuvine!
A voastră, Izy!!