Rujul: de la origini până în prezent

30.10.2018

"If you are sad, add more lipstick and attack!" (Coco Chanel)

Cu toţii ştim că rujul este un lucru indispensabil în viaţa unei femei. Indiferent de originalitatea sau de stridenţa ei, întotdeauna va folosi un ruj, fie el transparent sau colorat.

Despre asta vom vorbi în articolul ce urmează. Vorbim de ruj, de la începuturile lui până în zilele noastre, de structura lui, rezistenţă, compoziţie şi alte lucruri ştiute sau nu despre acest articol. :) 

Istorie 

Cu aproximativ 5000 de ani în urmă femeile din Mesopotamia au fost primele care au inventat rujul, prin zdrobirea pietrelor preţioase pentru a-şi decora buzele şi ochii. În această perioadă femeile acordau o atenţie deosebită aspectului fizic şi îngrijirii tenului.

Femeile din antichitate extrăgeau colorantul roşu din ciuperci, adăugând iod şi brom pentru a obţine o compoziţie specială care să le coloreze buzele. De aici constatăm că roşul era culoarea predominantă pe buzele doamnelor din acea perioadă.

Cleopatra însăşi îşi crea propriul ruj prin zdrobirea unor cărăbuşi de culoare roşiatică, un roşu aprins spune istoria. 

Odată cu trecerea timpului, rujul a "evoluat" din ce în ce mai mult. Majoritatea creau rujul din substanţele găsite în solzii de peşte.

Probabil vă întrebaţi când a apărut rujul solid. Ei bine, rujul solid a apărut la începutul secolului VII, creând atunci şi mecanismul de rotire a actualului ruj.

În secolul a XVI-lea, rujul a căpătat popularitate aparte. În perioada respectivă, rujul roşu şi tenul alb erau tendinţele feminităţii. Aici rujul era creat dintr-un amestec de ceară de albine şi pete roşii din plante.

Adevărata popularitate a rujul s-a manifestat în secolul XIX spre sfârşit şi la începutul secolului XX. Această "explozie" a fost datorată cinematografiei şi fotografiei.

Primul ruj a fost fabricat în Franţa, în secolul XIX , iar în anul 1884 primul ruj ce urma să fie comercializat a fost inventat la Paris. Compoziţia lui era creată din grăsime de căprioară, ulei de castor şi ceară de albine. Mai târziu, culoarea lui era dată de coloranţii din carmin.

La începutul secolului XX, a fost reinventat un sistem de rotire ce permitea folosirea lui într-un mod cât mai eficient. 

Ingrediente 

În prezent rujul conţine ceară, uleiuri, atnioxidanţi şi emolienţi. Datorită punctului său ridicat de topire, ceara de carnauba este ingredientul cheie în ceea ce priveşte întărirea rujului.   

Mituri despre ruj 

1. Rujul are o valabilitate nedeterminată. FALS!! Orice produs cosmetic are termen de valabilitate. Pe ambalajul rujului veţi găsi o poză cu un recipient rotund pe care scrie "6M" sau "12M" etc.. Asta înseamnă că produsul respectiv expiră în 6/12 luni de la data deschiderii ambalajului.

2. Rujul înlocuieşte o cremă hidratantă pentru buze. Şi acest lucru este total greşit. Să nu uităm că rujul nu este făcut din aceleaşi ingredinte ca şi o cremă hidratantă şi că rujurile mate în general se usucă repede şi au tendinţa de a crea un aspect neplăcut şi uscăcios buzelor.

3. Rujul roşu nu este pentru toate femeile. Greşit! Există o nuanţă de ruj roşu pentru fiecare femeie, fie o nuanţă caldă, rece sau între. 

Rezistenţă (Aici vorbesc din propria experienţă şi este o părere strict personală legată de acest subiect). 

În ceea ce priveşte rezitenţa, aceasta diferă de la brand la brand. Întâlnim o rezistenţă slabă, medie şi una foarte ridicată. Voi da un exemplu pentru fiecare categorie.

Rezistenţă ridicată. Ei bine, aici rujurile mate sunt rezitenţa. Prin compoziţia lor şi prin tendinţa de uscare, ele se fixează şi rămân pe buze cel puţin 4 ore. Indiferent că mănânci sau bei ceva.

Aici Încadrez Lip Stain-urile de la Sephora (sunt cele mai bune în materie de rezistenţă, după părerea mea. Nu conferă buzelor senzaţie de uscăciune, nu ai senzaţia că ceva te strânge şi nu se ia orice ai mânca. Iar aici vă pot garanta că aşa este, printr-un test făcut pe propriile mele buze) :D, rujurile Matte Stain de la Melkior (au o rezistenţă destul de ridicată şi o compoziţie mată. Ca şi cele de la Sephora, nu conferă o senzaţie de uscare a buzelor.), rujul de la Golden Rose- Velvet Mat ( identic cu cel de la Sephora în materie de rezistenţă) şi rujurile LipStories de la Sephora (Rujuri mate cu o rezistenţă aproape identică cu Lip Stain-urile). Includ aici si rujurile de la Boys N Berries ( Acestea sunt identice ca cele de la Sephora, după părerea mea) şi rujurile de la Sleek ( acestea au un minus, mai exact oferă buzelor senzaţia de uscăciune). Mai adaug şi rujurile de la Kat Von D, MAC, YvesSaintLaurent. (din auzite)

Nu m-am putut abţine să nu vă şi exemplific prin poze :D  

Rezistenţă medie. Aici vorbim de o rezitenţă care se duce nu foarte uşor de pe buze, însă mult mai repede decât cele foarte rezistente. Aici nu am un exemplu, însă dacă aveţi voi chiar vă rog să mi-l spuneţi şi voi actualiza articolul cu exemplele date de voi.

Rezistenţă mică. Nu mai este nevoie să intrăm în detalii pentru că se înţelege despre ce rujuri vorbim, cele care se duc cu prima înghiţitură de apă. În special glos-urile le încrez în aceatsă perioadă şi rujurile sidefate.

Prin urmare, rujul conferă machiajului un alt aspect, înfrumuseţându-l în cel mai frumos mod posibil. 

A voastră, Izy!!

(surse articol: www.lipstickhistory.com, www.vforvintage.ro, www.historia.ro) 

Creați un site gratuit! Acest site a fost realizat cu Webnode. Creați-vă propriul site gratuit chiar azi! Începeți